Eerste Communie

Op deze link kunt u wekelijks de vieringen volgen op zondag om 11.00 in de Michaelkerk.
Om 9.30 wordt om de week beurtelings de viering in de Servatiuskerk en de Onze-Lieve-Vrouw-presentatie uitgezonden. Zie ons vieringenrooster voor meer details.

De oorsprong
Wij vieren de eucharistie als herinnering aan Jezus. Bij het Laatste Avondmaal brak Jezus met zijn leerlingen het brood en deelde de beker met wijn en zei tot hen: ‘Doe dit tot mijn gedachtenis’. Als wij nu de eucharistie vieren, worden we herinnerd aan wat Jezus heeft gedaan. Wij ontvangen deze communie als gave van God.
Communie betekent letterlijk: gemeenschap. Door ter communie te gaan nemen we dus deel aan de gemeenschap van Jezus en zijn kerk.
Bij de Eerste Communie nemen de kinderen voor de eerste keer feestelijk deel aan deze maaltijd van Jezus Christus.

Waarom Eerste Communie?
Als je als ouder je kind hebt laten dopen, geef je daarmee aan dat je je kind wilt laten opgroeien in de traditie van de kerk. Je wilt dat je kind een plaats krijgt in deze kerk. Ouders kunnen zich het moment waarop hun kind werd gedoopt, vaak nog goed herinneren. De kinderen zelf weten er meestal niets meer van. Toch willen we hen laten weten dat ook zij bij de kerk horen. Dat zij binnen de kerk een zelfstandige plaats innemen. Vandaar dat wij de Eerste Communie vieren.

Beek en Donk, januari 2022.

Beste communicantjes, vormelingen en ouders,

Het heeft in verband met corona helaas wat langer geduurd om een plan te bedenken, zodat wij ook dit jaar weer van start te kunnen gaan met een Eerste Communie en Vormsel.

Zonder werkgroepen en met wisselende coronamaatregelen zal het weer een uitdaging zijn, om toch iets moois aan te bieden dat onder alle omstandigheden door kan gaan. In verband met veiligheid en maatregelen die steeds blijven wisselen, is besloten om alle lessen online te houden voor Communie én Vormsel. Het zal een verkort traject worden met een methode die thuis gebruikt kan worden.

Er zullen ook dit jaar beperkingen zijn voor de vieringen (minder gasten per gezin). Ongetwijfeld zullen er ook minder mogelijkheden zijn om (grote) feesten te houden. Het is belangrijk dat iedereen daarvan tevoren over nadenkt, want wij moeten ons als parochie houden aan de officiële wetten en maatregelen .

Ondanks de ingewikkelde omstandigheden gaan wij toch proberen, om een mooi en kindvriendelijk programma aan te bieden.

Er zal een centrale (online) voorbereiding zijn voor de communicantjes en ook een centrale (online) voorbereiding voor de vormelingen.

VOOR DE COMMUNICANTJES:

Afhankelijk van de aanmeldingen per dorp en kerkgemeenschap, kan een wat grotere groep communicantjes één of meerdere vieringen hebben. Als het groepje communicantjes erg klein is, dan zal er een centrale viering zijn.

De Eerste Communieviering (-en) gaan we plannen in het weekend van 23 en 24 april.

Er zullen in februari, maart en april steeds twee (online) lessen zijn op een maandagavond om 18.00 uur

VOOR DE VORMELINGEN:

Onze bisschop komt op zondag 22 mei het Vormsel toedienen om 9:30 te Lieshout.  Er zal dus één centrale vormselviering zijn voor onze parochie in Lieshout

In februari, maart en april zijn er steeds twee (online) lessen op een dinsdagavond om 18.00 uur

De (vrijwillige) bijdrage is dit jaar weer 40 Euro per kind (voor zowel  Communie en voor het Vormsel).  In goed overleg kan er altijd een uitzondering worden gemaakt.

U kunt zich aanmelden via: info@eustachiusparochie.nl . A.u.b. ook vermelden of u kiest voor Eerste Communie of Vormsel.

Onze secretaresse zal u een daarna een aanmeldformulier toesturen.

Blijf gezond en met hartelijke groet, pastor Geoffrey.